Het is bijna niet meer voor te stellen, een wereld zonder internet. Wat ook moeilijk voor te stellen is, is dat er een moment was waarop mensen research deden met behulp van boeken of tijdschriften, zonder internet. Hetzelfde als een encyclopedie. Vroeger had iedereen een encyclopedie in zijn of haar boekenkast staan. Om even een feitje op te zoeken. Een feitje uit de geschiedenis, een natuurkundig feitje of misschien iets uit de wiskunde. Het gebruik van de encyclopedie was destijds de normaalste gang van zaken.
Tegenwoordig werkt dat anders. Tegenwoordig is er internet en eigenlijk staat al deze informatie op internet. Via zoekmachines kan iedereen zichzelf van de informatie voorzien, zonder hiervoor in de boeken of in de archieven te duiken. Kinderen op de basisschool wordt al jong geleerd hoe zij met deze zoekmachines moeten werken. Voor ouderen zijn er cursussen om te leren hoe deze virtuele zoekwereld precies in elkaar zit. Zo werd er door ruim 96% van de Nederlandse bevolking gebruik gemaakt van zoekmachines. Er zijn vele zoekmachines die de zoektocht naar deze informatie nog makkelijker maken. Het werkt eenvoudig. Het aanbod aan zoekmachines op internet is tegenwoordig enorm groot. Je zoekt een zoekmachine die prettig werkt, eentje waar je zelf als internetgebruiker ervaring mee hebt of goede verhalen over hebt gehoord. Dan typ je in waar je naar op zoekt bent. Dit kan zo minimaal of zo uitgebreid mogelijk. Het is maar net wat jouw eigen behoefte is.
Zoekmachines zijn zelfs zo geavanceerd dat je op zoek kunt in nieuwsgroepen en hierdoor actuele informatie kan verkrijgen. Ook kun je op zoek in studieboeken of je zoekt naar slechts afbeeldingen. Zelfs de eisen aan de afbeeldingen kun je nog specificeren. De zoekmachine op internet geeft je snel en efficiënt de informatie waar je om vraagt. Zoekmachines maken de wereld ook een stuk sneller en een stuk makkelijker. Zo weet je binnen no time wat de openingstijden van de supermarkt zijn en ook precies wat er te doen is aankomend weekend in jouw stad of dorp. Kinderen van tegenwoordig kunnen zich het niet meer voorstellen hoe dit vroeger ging. Toen de mensen nog notitieboekjes hadden met openingstijden. Of toen je de krant nog door moest spitten om erachter te komen wat er precies te doen is in het weekend.
Ook buitenshuis is de zoekmachine een populair fenomeen. Tegenwoordig kun je snel via de smartphone ook naar zoekmachine surfen en hiermee de informatie zoeken die je nodig vindt. Dit kan uiteenlopen van informatie over openingstijden van de supermarkt tot informatie die je nodig hebt om jouw vrienden te kunnen overtuigen van jouw gelijk tijdens een discussie op het terras.
Soms worden zoekmachines niet gebruikt om nuttige informatie op te zoeken. Soms wordt het ook gebruikt als tijdsverdrijf. Wie kent het niet? Even eigen voor- en achternaam zoeken om uit te vinden wat er eigenlijk over jou op het internet geschreven staat. Zoekmachines worden overal voor gebruikt. Hoe denk je anders dat de schrijver van dit artikel aan het feit kwam dat 96% van de Nederlandse bevolking zoekmachines gebruikt.?